© Rootsville.eu

The Seatsniffers (B)
Roots rock - Rhythm 'n Blues - Rock 'n Roll
Hnita Jazz Club Heist-op-den-Berg (19-10-2024)

reporters & photo credits: Freddie

info organisatie: Hnita Jazz Club
info band:
The Seatsniffers

© Rootsville 2024


Ergens las ik de voorbije week op 'smoelenboek' dat ze in de Hnita Hoeve bezig waren om er een airconditioning te plaatsen. Die interventie was nog niet tot een einde gekomen en dat zouden we voelen ook op deze 'Saturday Night'. Niet dat het nodig zou zijn want met de komst van 'The Seatsniffers' zou het dak er hier sowiezo af gaan. 'MC Jan' stond voor de taak om één van onze beste muzikale exportproducten aan te kondigen en dat is uiteraard een open deur intrappen. Aan de deur konden we het bordje 'Sold Out' al vlug opmerken en dit was niet enkel door de oudere fans uit Heist-op-den-Berg en omstreken maar ook nieuwe, en met de staat van dienst van deze 'Sniffers' is dit toch enigszins opmerkelijk te noemen dat er na al die jaren nog steeds nieuwe aanhangers komen opdagen. Van Walter Broes kregen we nog een extra opmerking mee...dit is geen Jazz!

Sinds hun ontstaan in 1995 en het uitbrengen van hun debuutplaat in 1997 trekken deze vier rootsrockers als sinds mensenheugenis volle zalen en dus is hier vanavond er geen uitzondering op. 'The Seatsniffers' dat zijn nog steeds Walter Broes, Roel Jacobs en de gebroeders Piet en Bob De Houwer. Ook al is de 'Hnita Jazz Club' één van de fijnste club in ons kleine landje toch kan je dit als een unicum aanschouwen dat ze dit viertal hier op de affiche hebben gekregen. So without further ADO...The Seatsniffers!

'Let's Rock 'n Roll' is dan ook het meer dan gepaste nummer om aan deze avond te beginnen, en zodoende hoefde er geen wake-up call meer om iedereen in de club te krijgen. Het zou gewoon hier een 'Best Of' gaan worden en zodoende hoefde hier niemand na nummers als 'Make Like A Rocket And Fly' of 'Shake It' geen verdere opwarming meer nodig. Voor de 'newcomers' was drummachine Piet De Houwer er gewoon een axtra attractie bij.

Aanstekelijke gitaarrifjes, stomende saxofoon klanken, het door merg en been gaande drumbeats aangevulde door de bassgrooves zijn een typisch kenmerk van deze 'Sniffers'. Ook geen ellelange bindteksten maar gewoon spelen en soms eens de zweetdruppels afkuisen. Ook de ska-vibes op een nummer als 'Gimme Gimme' uit hun album 'Let's Burn Down The Cornfield' is hier als olie op het vuur.

Tussendoor wat country kan nooit kwaad en zo kregen we hier 'Alone Again' uit het in 2006 uitgebrachte album 'Jubilee'. Ondertussen waren de nieuwbakken fans al goed ingeburgerd en ging het feestje hier steeds maar crescendo. 'This Must Be The Bottom' komt dan weer uit hun 'Live' album 'Flavor Saver' uit 2003 en als je mij vraagt welk mijn favoriete nummers is van deze 'Seatniffers' moet ik je antwoorden dat zijn ze allemaal. Bij dit nummer kregen we ook nog van Walter Broes de vermelding dat het er eentje betrof uit de era dat Boudewijn nog koning was, net als het spelen van twee sets wat ook al uitzonderlijk is op zich, of het moest die memorabele 22 april 2023 zijn toen 'De Roma' op zijn kop werd gezet.

'That's It' zou je kunnen stellen want met 'Casting My Spell' uit 1959 kwam er zo een einde aan het eerste gedeelte en mochten vensters en ramen open voor de noodzakelijke afkoeling. Even verkoeling zoeken en dan er weer volop tegenaan...

Tijd voor 'deel 2' en dat deden deze 'Sniffers' dan met veel plezier op 'Loudmouth' uit hun debuutplaat 'The Seatsniffers'. Zo goed als dertig jaar op het podium en nog steeds druipt het speelplezier er hiervan af, zo ook met 'Million $ Baby' en op 'Baby Come To Papa' kan dan Piet De Houwer weer zijn vocale skills laten horen.

Ik schreef al dat zowat alle nummers van deze 'Seatsniffers' tot mijn favorieten behoren maar toch moet ik toegeven dat als ska fanaat het daaropvolgende 'Arabian Love Call'. Terug te vinden als een single die destijds in 1998 bij de platenboer lag. 'UFO' er was er wel geen maar we voelden hem wel! Helaas voelden we ook dat we richting einde van deze passage hier in de 'Hnita Hoeve' aankwamen. Speciaal voor de liefhebbers van rockabilly kregen we ook nog 'I Had It With That'.

Toch een beetje onwezenlijk hoe Walter, Piet, Roel en Bob ons na 30 jaar nog steeds komen te plezieren. Een Mary Chapin Carpenter zou nu de sfeer tot een absoluut hoogtepunt brengen met 'Down at The Twist And Shout', Deze 'Seatsniffers gaan er hieruit met een 'Big Bang' bij het brengen van 'Assembly Line' en zo brengen ze ons terug naar 1997.

Met een applaus dat deze oude hoeve op zijn grondvesten liet daveren kwamen onze geliefde 'The Seatsniffers' dan nog terug voor twee extra nummers. We kregen nog Ray Sharpe's 'Linda Lu' maar met 'Since My Baby Left Me' was het definitief over met de pret. Toch weer wat anders dan in een grote festivaltent!

de M & M's ook zij zijn fan nu...